sobota, 19 czerwca 2021

CIASTO UCIERANE JAK U BABCI

Delikatne i puszyste ciasto, które kojarzy się z wakacjami u babci. Dość proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam :)





PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM:

4 jajka L

3/4 szklanki cukru

łyżka cukru waniliowego

125 g stopionego masła lub 0,5 szklanki oleju

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

dowolne owoce sezonowe ok 40-50 dag (u mnie maliny, borówki, truskawki)

cukier puder do posypania.


WYKONANIE:

Ubijamy białka na sztywno, partiami dosypujemy cukry następnie dodajemy po 1 żółtku. Powoli wlewamy rozpuszczone masło.

Mąkę, proszek i sodę przesiewamy. dodajemy w 3 partiach, delikatnie mieszamy łyżką lub rózgą.

Spód tortownicy wykładamy papierem, wlewamy ciasto, układamy owoce (większe kroimy na pół)

Pieczemy ok. 50-60 minut w 170 st. C ustawienie góra dół. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)




2 komentarze:

  1. A jak to u Was jest z ciastami i różnymi wypiekami na urodziny i imieniny? Wydaje mi się, że wiele osób przygotowuje coś specjalnego. U nas zawsze pojawiają się torty od https://e-torty.pl/torty-prezenty-imieninowe-dostawa i to chyba już taka tradycja, bo tort u nas zawsze kojarzy się z okazją do świętowania, no a urodziny przecież takie są. W tym roku będziemy testować nowe smaki i na pewno pochwalę się, czy byłam zadowolona. Wygodne jest takie rozwiązanie, ponieważ przed urodzinami nie trzeba spędzać kilku godzin w kuchni, a można przygotować coś innego.

    OdpowiedzUsuń