czwartek, 4 marca 2021

SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU

 Ten sernik to prawdziwy hit internetu i wcale się nie dziwię.. Jest wilgotny i puszysty. Na dodatek błyskawiczny w przygotowaniu. Przepis jak najbardziej polecam :)


SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM:

1 kg sera w wiaderku

szklanka cukru

6 jajek

2 budynie waniliowe (po 40 g)

1,5 szklanki mleka w proszku

1,5 szklanki zwykłego mleka

3/4 szklanki oleju

cukier waniliowy

skórka z cytryny

sok z połowy cytryny

opakowanie herbatników na spód


WYKONANIE:

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno. Do drugiej większej miski przekładamy żółtka, cukry, mleko w proszku, skórkę i sok z cytryny, budynie, ser i miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy olej i mleko. Zrobi nam się lejąca masa, ale tak ma być.

Dodajemy po parę łyżek piany i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

Piekarnik włączamy na 180 st. C góra dół.

Blachę wysoko wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki, jeśli trzeba przycinamy.

Powoli wlewamy masę serową i pieczemy w kąpieli wodnej* ok 1 godzinę. Jeśli wierzch sernika się przypala nakryjmy go folią aluminiową.

Sernik studzimy w piekarniku, trzeba delikatnie uchylić drzwi

Po ostudzeniu można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem

* Kąpiel wodna: blachę z sernikiem należy umieścić w większej blaszce (wykorzystałam z wyposażenia piekarnika)

Trzeba zagotować wodę i wlać ją do dużej blachy (połowa blachy z sernikiem)

Delikatnie wsunąć do nagrzanego piekarnika (uważamy żeby się nie poparzyć), można jeszcze dolać wody. jeśli jest taka potrzeba.  


MAŁA RADA: 

Można zrezygnować z pieczenia w kąpieli wodnej, sernik również wyjdzie :)

Przepis na polewę, polecam zrobić z połowy porcji ;) KLIK

2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie robie na wielkanoc. Na polewe przepis jest na Pani blogu???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa to rozpuszczona połowa tabliczki białej i mlecznej czekolady z łyżką śmietany 30 %. Pozdrawiam :)

      Usuń