poniedziałek, 23 listopada 2020

AROMATYCZNE KORZENNE CIASTO Z WINEM

Wspaniałe mocno aromatyczne, pachnące zimą i świętami ciasto z dodatkiem czerwonego słodkiego wina. Dodatkowo wzbogaciłam je o przyprawę do piernika to dodało mu pazura. Świetna konsystencja ciasta, wilgotne a zarazem elastyczne jak gąbka. Na dodatek do zrobienia w kilka chwil i bez użycia miksera. Polecam :)




SKŁADNIKI  NA BLACHĘ O WYM: 13/29 CM:

MOKRE:

2 jajka

1 szklanka maślanki (dałam pół na pół z jogurtem naturalnym)

0,5 szklanki oleju

szklanka słodkiego czerwonego wina (może być również półsłodkie)

SUCHE:

1 i 3/4 szklanki mąki

1 szklanka cukru

0,5 szklanki ciemnego kakao (można dodać 3/4)

2 płaskie łyżeczki sody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżeczki przyprawy do piernika

WYKONANIE:

 Do 1 miski przekładamy składniki mokre i dobrze mieszamy.

Do 2 miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy cukier i również dobrze mieszamy. Dodajemy składniki mokre do miski ze składnikami suchymi i mieszamy do połączenia składników.

Wlewamy do blachy (spód wykładamy papierem do pieczenia) Pieczemy ok 1 godziny w 180 st. C piekarnik ustawienie góra dół. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy to ciasto jest upieczone.

Dla wzbogacenia smaku możemy ciasto polać czekoladą. Smacznego :)

 

1 komentarz:

  1. Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie potrawy bez wina, to później możemy podać coś własnego do spróbowania, bo wiele osób tworzy swoje nalewki w domu. Do tego między innymi potrzebne będą drożdże gorzelnicze , więc szukajcie takich w ofercie różnych sklepów i twórzcie coś swojego.

    OdpowiedzUsuń