niedziela, 29 marca 2020

MIODOWNIK A,LA 3 BIT

Pyszne miodowe ciasto z kremem budyniowym, bitą śmietaną i masą krówkową. Najlepsze na 2 dzień po przełożeniu :) Polecam



SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM

CIASTO MIODOWE:
0,5 kg mąki
20 dag cukru (można dać mniej)
20 dag masła
2 łyżki miodu
2 jajka
1,5 łyżeczki sody+ 2 łyżki mleka

MASA BUDYNIOWA:
3 szklanki mleka
2 jasne budynie
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
20 dag masła

MASA ŚMIETANOWA:
330 ml śmietany 30 %
łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

ORAZ:
puszka masy krówkowej (miałam o smaku orzechowym)




WYKONANIE:
CIASTO MIODOWE:
Sodę rozpuszczamy w mleku. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy sodę i jajka oraz miód. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół.Wałkujemy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w 160 st. C termoobieg  (piekłam od razu 2 ciasta) lub ustawienie góra dół w 180 st. C Do momentu aż ciasto będzie rumiane.

MASA:
2 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałej szklance mleka mieszamy budynie. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, mieszamy żeby się nie przypaliło. Budyń przykrywamy folią tak żeby go dotykała. Odstawiamy do wystudzenia.
Gdy już będzie zimny ucieramy kostkę masła na puch, dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy.

SKŁADANIE CIASTA:
1 blat ciasta smarujemy połową masy krówkowej oraz połową masy budyniowej, przykrywamy 2 blatem.
Smarujemy resztą masy krówkowej i masy budyniowej.
Ciasto na chwilę chowamy do lodówki.

MASA ŚMIETANOWA:
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką pudru. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodajemy do niej 3 łyżki śmietany, mieszamy i sprawdzamy czy jest zimna. Wlewamy do miski i chwilę ubijamy.
Masę wylewamy na ciasto, wyrównujemy i dekorujemy wg uznania (posypałam ryżem preparowanym)
Może to być starta czekolada, kakao, posypka itp.
Ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza