czwartek, 25 kwietnia 2019

SERNIK Z ORZECHOWĄ NIESPODZIANKĄ.

Dziś druga wersja sernika z orzechowymi kulkami tym razem na kruchym spodzie. Wyszedł przepyszny, polecam :)




SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM

KRUCHE CIASTO:


3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka (białka odkładamy)
250 g masła
2-4 łyżki zimnej wody
0,5 szklanki cukru pudru


SER:


1 kg mielonego sera

1 szklanka cukru pudru
6 żółtek (białka odkładamy)
250 g masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny

BEZA:


8 pozostałych białek

0,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

ORAZ:


0,5 słoiczka kwaśnego powidła śliwkowego


KULKI:

30 dag drobno zmielonych orzechów u mnie włoskie
4 łyżki cukru pudru (można dać więcej)
szklanka jogurtu greckiego lub śmietany 18 %
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 2-4 łyżki kaszy manny



WYKONANIE:

CIASTO KRUCHE:


Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem, dodajemy pokrojone masło, rozcieramy w rękach, dodajemy żółtka i 2 łyżki wody. Zagniatamy, jeśli trzeba dolewamy jeszcze wodę.

Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3.
Mniejszą część chowamy do woreczka i zamrażamy.
Większą część wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.

Podpiekamy ok 20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół.
Po ostudzeniu smarujemy powidłem. Układamy orzechowe kulki.

KULKI:

Orzechy mieszamy z jogurtem, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Mieszamy i na chwilę chowamy do lodówki. Następnie formujemy 32 kulki i układamy w odstępach na kruchym cieście.


SER:

Masło rozcieramy, dodajemy przesiany cukier puder. Dobrze ucieramy. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ucieramy. Dodajemy po łyżce białego sera. 

BEZA:

Białka ubijamy na sztywną pianę, 4 łyżki piany dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.

Do reszty ubitych białek wsypujemy cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.



SKŁADANIE CIASTA:

Serem zalewamy orzechowe kulki, nakładamy bezę i ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy ok 1 godz w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego :)














Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza