sobota, 16 marca 2019

SERNIK Z ORZECHOWYMI KULKAMI

Jeśli jesteście miłośnikami orzechów i sernika to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Wisienką na tym cieście jest krem krówkowy, który całości dodaje charakteru. Polecam :) 




SKŁADNIKI:
KULKI:

30 dag drobno zmielonych orzechów u mnie włoskie
4 łyżki cukru pudru (można dać więcej)
szklanka jogurtu greckiego lub śmietany 18 %
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 2-4 łyżki kaszy manny

SER:

1,30 kg sera w kostce
kubek jogurtu greckiego (400 g)
1 szklanka cukru (radzę dać więcej)
6 całych jajek
0,5 szklanki oleju
1 budyń śmietankowy
sok z połowy cytryny

KREM:

0,5 kostki masła w temp. pokojowej
0,5 puszki masy krówkowej (200 g) w temp. pokojowej

ORAZ:

kakao do dekoracji
suszona żurawina



WYKONANIE:


Orzechy mieszamy z jogurtem, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Mieszamy i na chwilę chowamy do lodówki.
Blachę o wym 25/40 cm wykładamy papierem dopieczenia. Formujemy 32 kuleczki i układamy w odstępach. Chowamy do lodówki.



SER:


Ser mielimy 3 razy, dodajemy jogurt lub tak jak ja ser razem z jogurtem naturalnym blendujemy na gładko. Dodajemy budyń, olej, sok z cytryny i miksujemy.
Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę dodajemy w 3 partiach do sera i miksujemy na małych obrotach.

Ser wylewamy najpierw między kulki a potem już na. Równamy i pieczemy ok. 1 godziny w 150 st. C termoobieg lub 170 st. C góra dół. Po upieczeniu zostawiamy na chwilę w piekarniku.
Następnie wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.

KREM:


Masło miksujemy na białą i puszystą masę, dodajemy po łyżce masy krówkowej i miksujemy. Smarujemy wierzch sernika. Posypujemy kakao i na chwilkę chowamy do lodówki. Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz