niedziela, 22 stycznia 2017

BŁYSZCZĄCA POLEWA KAKAOWA

Bardzo dobra, błyszcząca polewa, która zawsze wychodzi. Za sprawą żelatyny zawsze zastyga i wspaniale leży na cieście. Wychodzi jej dość dużo i możemy śmiało polać nią dwa ciasta lub na bogato jeden z grubą warstwą. Polecam :)






SKŁADNIKI:

12,5 dag masła lub dobrej margaryny

5-6 łyżek cukru
5 łyżek mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego
3 łyżki kakao
łyżka żelatyny




WYKONANIE:



Żelatynę zalewamy wodą tak żeby delikatnie ją przykryła. Odstawiamy.

Masło rozpuszczamy razem z cukrem, kakao i mlekiem. Gdy zacznie się gotować wyłączamy. Żelatynę wstawiamy na kilka sekund do rozpuszczenia do mikrofali . Wlewamy do niej trochę polewy, mieszamy i całość z powrotem wlewamy. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Polewamy jak jest jeszcze płynna, na cieście już zastyga.

2 komentarze: