piątek, 30 grudnia 2016

LEŚNY MECH

Bardzo popularne ciasto ze szpinakiem, które robi wizualne wrażenie. Ale czy jest aż tak dobre pomyślałam?  Nie było innego wyjścia jak je upiec. Pięknie wyrosło :)  Przełożyłam masą budyniową i wiśniową na bazie jogurtu. Nadeszła chwila prawdy i..... wielkie rozczarowanie. Oczekiwałam wielkiego wow, a wyszło nijakie, na pewno go już więcej nie zrobię. Ale co do ciast jestem bardzo wybredna, reszcie próbujących smakowało. Także wybór należy do Was ;)







SKŁADNIKI NA CIASTO:

4 całe jajka
po szklance mąki krupczatki i mąki pszennej
szklanka oleju
szklanka cukru
2 kopiate  łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku



MASA 1:


1,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
6 łyżek cukru
masło

MASA 2:

kubek jogurtu greckiego 400 g
galaretka wiśniowa
3-4 łyżki cukru pudru


WYKONANIE:

Szpinak wyciągamy, żeby się rozmroził, następnie porządnie odciskamy i blendujemy.

Jaja ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Mąki przesiewamy razem z proszkiem i powoli dodajemy do masy. Wlewamy olej, mleko i na końcu szpinak. Delikatnie miksujemy do połączenia składników i wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20/30 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem. Po wyciągnięciu i przestudzeniu górkę odkrawamy, a ciasto przecinamy na pół.

MASA 1:

Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania.

MASA 2:

Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Jogurt miksujemy razem z cukrem, wlewamy powoli zimną galaretkę. Chwilę miksujemy. 


SKŁADANIE CIASTA:

Na pierwszy blat wylewamy masę 2 - trzeba robić to szybko bo gęstnieje. Chowamy na chwilę do lodówki, aż całkiem stężeje.
Następnie nakładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą budyniowej masy. Ścięty wierzch ciasta kruszymy i sypiemy po masie. Chowamy na chwilę do lodówki. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza