niedziela, 23 października 2016

KAWOWY SERNIK NA ZIMNO BEZ PIECZENIA

Kolejny prosty, pyszny, lekki oraz bardzo kawowy deser z wykorzystaniem jogurtu greckiego :)








SKŁADNIKI:

4-6 łyżek kawy zbożowej typu Inka

łyżka słodkiego kakao
2 łyżki żelatyny
ok. 0,5 szklanki mleka
4-6 łyżek cukru pudru
jogurt grecki 400 g
okrągłe biszkopty 200 g
kawa lub mleko do nasączania
orzechowe kuleczki do dekoracji




WYKONANIE:



Do szklanki wsypujemy kawę, kakao i zalewamy niewielką ilością ciepłej wody, dobrze mieszamy. Następnie wlewamy mleko oraz wsypujemy żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia.

Kawę podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny, ale nie gotujemy. Odstawiamy do ostudzenia.


Okrągłą formę (wykorzystałam naczynie żaroodporne) o średnicy 16 cm wykładamy folią spożywczą. Biszkopty przycinamy, nasączamy i układamy w naczyniu. 





ROBIMY MASĘ:



Gdy kawa jest zimna ubijamy jogurt z cukrem pudrem. Dolewamy powoli kawę i dobrze miksujemy. Próbujemy jeśli jest taka potrzeba dosładzamy. Połowę masy wylewamy na biszkopty, nakładamy 2 warstwę biszkoptów oraz resztę masy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy kakao i orzechowymi kuleczkami lub inny dowolny sposób. Smacznego :)







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza