niedziela, 23 października 2016

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Te bułeczki piekłam już wielokrotnie z różnymi dodatkami. Mam je już na blogu pod nazwą: DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK. Dziś polecam wersję z białym serem, którą najbardziej lubi moja córka :)  










SKŁADNIKI NA OK. 12 SZTUK:




7,5 dag roztopionego masła
ok. szklanki ciepłego mleka
2,5 dag świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
szczypta soli
7 dag cukru + łyżka do drożdży
ok. 0,5 kg mąki pszennej np. tortowej 
0,5 opakowania cukru waniliowego


SER:



30 dag twarogu
3-4 łyżki cukru pudru
żółtko
łyżka mąki ziemniaczanej
troszkę otartej skórki z cytryny








WYKONANIE CIASTA:


Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukry, mleko, sól oraz drożdże. Porządnie wyrabiamy, aż ciasto odejdzie od ręki (można także mikserem z hakiem). Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do podwojenia.

SERA:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba dosładzamy.

SKŁADANIE:

Ciasto i ser  dzielimy na połowę, rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy serem  i zwijamy w roladę. Kroimy na plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.  Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Odstawiamy do napuszenia na ok. 20 minut. Wkładamy do ciepłego piekarnika nastawionego na 180 stopni C ustawienie góra-dół i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza