piątek, 22 kwietnia 2016

ŚMIETANOWIEC

Ciasto z którego najbardziej zadowolone będą dzieci :) Chociaż dorośli również nie pogardzą kawałeczkiem tego deseru do kawy. Bardzo proste, lekkie i kolorowe. Możemy zrobić z dowolnymi owocami i ulubioną galaretką. Polecam :)




BISZKOPT:

3 jajka
3/4  szklanki cukru i mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:


2 szklanki mleka 3,2 %
duży kubek jogurtu greckiego 400 g lub śmietany
szklanka cukru
opakowanie żelatyny 50 g

ORAZ:


3 galaretki o dowolnym smaku u mnie agrestowa, rubinowa, niebieska
1 galaretka wiśniowa na wierzch 
mała paczka delicji lub dowolne owoce.



WYKONANIE



Trzy galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wody i wlewamy do płaskiego naczynia. Jak stężeję kroimy w dowolną kostkę.

ROBIMY BISZKOPT:



Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki z masą. Wlewamy na tortownicę wyłożoną papierem (tylko spód) o średnicy 26 cm i pieczemy w 170-180 stopniach ok. 20 minut do suchego patyczka. Ustawienie góra dół.




ROBIMY MASĘ:

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy cukier oraz żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia. Do mleka dodajemy kubek jogurtu i miksujemy. Następnie dodajemy pokrojoną galaretkę i dobrze mieszamy. Z biszkopta ściągamy papier i umieszczamy w tortownicy.Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Chowamy do lodówki.


Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Gdy zacznie tężeć na masie układamy delicje lub owoce i zalewamy galaretką. U mnie niestety cała się nie zmieściła. Chowamy do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło. Najlepiej na całą noc. Ciasto delikatnie obkrawamy i ściągamy obrzeże. Smacznego :)

MAŁA RADA:

Ciasto możemy również zrobić na biszkoptach.

4 komentarze: