niedziela, 14 czerwca 2015

BISZKOPT Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Sezon na truskawki trwa, polecam więc ciasto z musem truskawkowym oraz pianką z bitej śmietany. Bardzo ładne, lekkie oraz mega truskawkowe. Idealny deser do kawy pod chmurką, pychota :)




BISZKOPT:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki octu

MUS:

80 dag truskawek
galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
łyżka cukru pudru

PIANKA:

2 śmietany śnieżki
1 szklanka mleka
cytrynowa galaretka

WYKONANIE MUSU:

Truskawki miksujemy za pomocą blendera, przelewamy do garnka i podgrzewamy z cukrem pudrem na małym ogniu. Następnie wsypujemy galaretkę.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody dodajemy troszkę musu, mieszamy i wlewamy do truskawek. Chwilkę podgrzewamy, masę odstawiamy w chłodne miejsce. 

WYKONANIE BISZKOPTU: 
Z białek ubijamy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, następnie po łyżce wlewamy je do białek, mieszamy. Mąkę  przesiewamy i delikatnie małymi partiami dodajemy do piany mieszając łyżką. Wlewamy do  dwóch blach o rozmiarze 25/40 cm. wyłożonych papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temp ok. 170 stopni C.


WYKONANIE PIANKI
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć ubijamy zimne mleko z dwoma śnieżkami i cienkim strumieniem wlewamy galaretkę  ciągle ubijając. Masa szybko tężeje i musimy ją od razu nakładać na ciasto.

SKŁADANIE CIASTA:
Na biszkopt wylewamy 2/3 truskawkowego musu najlepiej żeby był już gęsty, na niego wlewamy całą śmietanową piankę i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto smarujemy resztą musu i wstawiamy do lodówki aż masy ładnie zastygną. Ciasto możemy udekorować truskawkami. Smacznego!

MAŁA RADA

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania ale dość czasochłonne ze względu na stygnięcie musu. Najlepiej zrobić najpierw mus, następnie biszkopt, rozpuścić cytrynową galaretkę a na końcu jak truskawkowa masa jest już gęsta ubijamy piankę i składamy ciasto.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza